Nieuwsbericht

Winter 2006 was koud en duurde lang

28 februari 2006

Nu de vorst verdwenen is en de zomertijd weer begint kunnen we terugkijken op een koude en lange winter. De winterse perikelen begonnen al met een weeralarm op 25 november toen storm en sneeuw zorgden voor recordlange files en stroomonderbrekingen.

Uiteindelijk bleef het vier maanden lang vrij kou waarbij de laagste temperaturen van de hele winter pas in maart zijn gemeten. Heino registreerde op 4 maart -11,7 graden. Op 12 maart kwam het in Twente met -10,2 nogmaals tot strenge vorst, maar op geen enkele andere dag deze winter kwam de temperatuur onder de -10 graden. 

De drie maanden van de meteorologische winter, december, januari en februari waren met 2,8 graden in De Bilt een halve graad kouder dan het langjarig gemiddelde. Geen grote afwijking dus maar wel aan de koude kant. Vooral in het zuiden van ons land was de winter koud. Grote uitschieters kende de winter echter niet, ook niet aan de warme kant. De hoogste temperatuur van de winterperiode was 11,5 graden op 15 februari in Woensdrecht. Door de meest lichte vorst kwam het ook niet op grote schaal tot ijsvorming en leverde de winter weinig schaatspret op. Wel was er behoorlijk wat overlast door sneeuw, ijzel en gladheid. Opmerkelijk was vooral de grootschalige sneeuwjacht van 30 december, maar op meer dagen ondervond het verkeer regionaal of lokaal last van gladheid door ijzel of fikse sneeuwbuien.

Toch was de winter droog: gemiddeld over het land viel 128 mm tegen 194 mm normaal. Vooral januari was zeer droog met landelijk maar 17 mm neerslag. De zon scheen in De Bilt 207 uur tegen 175 uur normaal, zodat we een zonnige winter achter de rug hebben.

Hellmanngetal
Eind maart wordt voor De Bilt het Hellmanngetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2005 tot en maart 2006 bedroeg het Hellmanngetal 31,5, met een bijdrage van 7,0 in de maand maart. Winter 05/06 komt hiermee op een anonieme 78e plaats in de ranglijst van winters met de grootste Hellmanngetallen. Vorig jaar scoorde de winter een Hellmanngetal van 32.4 (75e plaats). Maart droeg toen dankzij de koude en sneeuwrij start 12.6 Hellmannpunten bij.

Dichtbij een barre winter 
In verschillende Europese landen was de winter veel harder dan bij ons, vooral in Rusland, Scandinavië en het oosten van Europa. De grens met extreme kou lag vaak dicht in de buurt en met name boven Duitsland en Oostenrijk leidde dat herhaaldelijk tot hevige sneeuwval. Op tal van plaatsen zijn sneeuwrecords gevestigd. Zo ligt er in Passau in het zuiden van Duitsland al sinds 18 november sneeuw, op 11 februari zelfs 62 cm . Op de Feldberg in het Zwarte Woud groeide de sneeuwlaag aan tot een dikte van 4,5 meter. De overlast door het winterweer werd in maart nog erger toen een actieve depressie net ten zuiden van ons land passeerde. In grote delen van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland kwam het tot zware sneeuwval. De stormachtige wind maakte het nog erger en dat tijdens het weekeinde met veel vakantieverkeer. Maar niet alleen wintersporters ondervonden hinder van het extreme weer, ook voor veel daken werd de sneeuwlast te veel.

Rijp
Door het "uitsneeuwen van de mist" met motsneeuw werd het woensdag 1 februari op veel plaatsen wit en lokaal ook glad. De witte aanslag wordt rijp genoemd. (foto: Donald Smit)

Recente nieuwsberichten

 1. Warm (zee)water in beeld

  Wij hebben in Nederland - ondanks de hittegolven van de laatste zomers - een relatief mild klimaa...

  29 september 2020 - Nieuwsbericht
 2. Het ideale weer voor een ballonvaart

  Als je tijdens een warme zomeravond buiten zit, kun je verrast worden door een luchtballon die bo...

  22 september 2020 - Nieuwsbericht
 3. Toename luchtvervuiling na opheffen lockdown

  De maatregelen om het coronavirus te beheersen hebben geleid tot een sterke afname van het vlieg-...

  18 september 2020 - Nieuwsbericht
 4. 35 jaar bescherming van de ozonlaag

  Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt wereldwijd stil gestaan bij de internationale afspraken di...

  16 september 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten