Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 05 augustus 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een ZW-NO georienteerde as die om 06 UTC nog ten noordwesten van ons land ligt verplaats zich langzaam zuidoostwaarts en komt vanmiddag boven het midden van ons land te liggen. Een zwakke trog boven het noordoosten van de FIR (niet meer dan een subtiele rimpeling in het isobarenpatroon) trekt vanochtend nog over het noordoosten richting Duitsland. Aan de noordflank van de rug trekt vanavond een warmtefront over het noordwestelijk deel van de FIR noordoostwaarts, het koufront sleept vervolgens over het uiterste noordwesten van de FIR. Woensdag verplaatst de rug zich verder zuidoostwaarts en vormt er zich een apart hogedrukcentrum boven Polen en de Baltische Staten. Een frontale golf trekt dan over het noordwestelijk deel van de Britse Eilanden noordoostwaarts.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien laten alle modellen een vergelijkbare ontwikkeling zien voor dinsdag en woensdag. De lichte buitjes op de zwakke trog in het noordoosten zien we in alle modellen terug. Vanavond laat Hirlam duidelijk de lichte frontale neerslag zien tot tegen de noordwestkust aan, andere modellen hebben deze neerslag veel verder naar het noordwesten tot net over het uiterste noordwesten van de FIR. De neerslag van het koufront laten alle modellen zit wel consistent tot over het uiterste noordwesten van de FIR.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Met de passage van het warmtefront wordt de aangevoerd lucht beduidend warmer. Vandaag nog Tx van 20°C op de Wadden tot 24°C in het zuidoosten, woensdag gaan we al naar 23°C op de Wadden tot lokaal 29°C in het zuidoosten.

Wind:

Later vanavond in de noordwestelijke kustdistricten mogelijk seinen voor ZW 6 Bft, meer naar het noordwesten van de FIR boven de Noordzee mogelijk zelf even een 7 Bft. Deze seinen verdwijnen weer in de nacht naar woensdag.

Bewolking:

In Zuid-Limburg nog wat Sc-bewolking, de stratus zit net ten zuiden van Limburg in de Ardennen. Op de zwakke trog lokaal nog TCu met toppen tot ca. 8000 vt. Elders zien we vandaag wat ondiepe Cu-bewolking. Vanavond in het noordwestelijk deel van de FIR boven de Noordzee wat middelbare en hogere frontale bewolking behorende bij het warmtefront. Bij het slepende koufront boven het uiterste noordwesten van de FIR wat meer frontale bewolking. Woensdag overdag alleen Sc-velden boven de Noordzee, boven land zo goed als onbewolkt.

Neerslag:

Vanmorgen op de zwakke trog nog een enkele lichte bui. Het warmtefront zal slechts wat lichte regen geven op de Noordzee, het schampende koufront levert in de nacht naar woensdag wat regen op in het uiterste noordwesten van de FIR.

Zicht:

Actueel in het midden en oosten enkele mistbanken. Verder hebben we in de polaire lucht goede zichtcondities. In de nacht naar woensdag vanwege de beduidend hogere (geo)winden geen zichtvermindering meer.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 04/08/2020 05.41 uur LT.